DekemastateDe middeleeuwen waren tot ongeveer 1498 de periode van de "Friese Vrijheid". Het gebied van het oude Friesland besloeg de hele kustzone van Noord-Holland tot aan de Elbe in Duitsland. De Friezen accepteerden geen centraal gezag en hebben meerdere personen vermoord die een poging deden het volk te onderwerpen. Deze Vrijheid werd in ieder geval erkend door de Rooms-koning Willem II op 3 november 1248 nadat de Friezen hulp hadden geboden bij de beëindiging van het beleg van de stad Aken. Friesland was echter geen land maar een samenraapsel van autonome gebiedjes die door de bewoners zelf werden bestuurd.
Rond het begin van de 14e eeuw was het vrije gebied van Friesland ingekrompen tot kleistreken van Friesland en Groningen. In de loop van de 14e en 15e eeuw vormde de stad Groningen een steeds grotere machtsfactor. In het Friese gebied waren voortdurend conflicten tussen de Vetkopers en de door Groningen gesteunde Schieringers. Dat waren echter geen duidelijk begrensde groepen. Het was een vage verdeling, de samenstelling en grootte wisselde voortdurend. Landeigenaren bouwden versterkte stenen huizen waarin ze een aanval konden weerstaan. Aan het eind van de 15e eeuw kwam een eind aan de "Friese Vrijheid".
Hertog Albrecht van Saksen kreeg Friesland voor het grootste gedeelte onder controle en werd erkend door Groningen. Na nog enkele plaatselijke conflichten onderwierpen de resterende Vetkopers zich aan keizer Karel V in 1524 en kwam er een eind aan de roerige tijden. De oorsprong van Dekemastate ligt in de 14e eeuw maar de stins werd nog bij gevechten tussen de strijdende partijen in 1515 platgebrand. |